letselschade vergoeding aanrijding

Letselschade of letsel is de lichamelijke en geestelijke materiële en immateriële schade die een mens kan oplopen bij een ongeluk. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een verkeersongeval. Als dit je overkomt, heb je misschien wel recht op een letselschade vergoeding aanrijding

Immateriële schade

Immateriële schade is alle psychische, emotionele en geestelijke schade door bijvoorbeeld pijn, verdriet of leed door een ongeluk. Als een ander aansprakelijk is, kun je een schadevergoeding indienen. Deze schade is niet direct zichtbaar of tastbaar, dus het is niet direct uit te drukken in geld. Het is dus erg moeilijk om hier een prijs voor te bepalen. De schadevergoeding voor deze schade heet smartengeld. Voorbeelden van immateriële schade zijn verdriet, gevoelens van eenzaamheid, trauma, etcetera. 

Materiële schade

Bij een ongeluk is er eigenlijk altijd sprake van materiële schade. Er zijn enorm veel kostenposten die horen bij deze soort schade. Materiële schade is de verzamelnaam voor alle schade die direct in geld kan worden uitgedrukt. Voorbeelden zijn vervoerskosten, huishoudelijke hulp en studievertraging. Als het om materiële schade gaat, kun je soms heel ver gaan als het gaat om vergoedingen. Het is erg belangrijk om hier een deskundige voor te vragen om zo het uiterste uit een vergoeding te halen.