Een huis bouwen gaat tegenwoordig steeds sneller en eenvoudiger. Dit komt bijvoorbeeld doordat er veel meer gebruikt gemaakt word van Prefab onderdelen. Prefab onderdelen worden in de fabriek gemaakt en dit bespaart veel tijd op de bouwplaats. De werknemers op de bouwplaats moeten alleen de onderdelen monteren.

Voorbereiding huis bouwen

Om een huis te kunnen bouwen, komt er veel vooraf kijken. Denk aan allerlei vergunningen die je moet aanvragen. Dit kan je aanvragen bij de gemeente en overheid. Maar voordat je al die vergunningen kunt aanvragen, is er wel een plan nodig en moeten alle ontwerpfases voldaan zijn. Zonder een voorontwerp kan je geen vergunning aanvragen.

De bouw van een huis

Als alle vergunningen aangevraagd zijn en de gehele ontwerpfase is definitief gemaakt met alle details en bouwtekeningen. Dan kan de bouw starten. De bouw start altijd met het uitgraven van een bouwput en het inrichting van de bouwplaats. De bouwplaats inrichting is een belangrijk onderdeel van de bouw en moet dus goed gebeuren. Als de bouwplaat inrichting gedaan is en de bouwput is uitgegraven dan kan het echte werk beginnen. Het maken van de fundering van het huis is het begin van een huis bouwen. Als de fundering klaar is, dan worden alle leidingen klaar gemaakt en worden er vervolgens vaak kanaalplaatvloeren gelegd. Als deze fase van de bouw af is, dan kan het maatvoeren beginnen voor de kalkzandsteen wanden. Vanaf dit punt gaat het huis de hoogte in en worden de kalkzandsteenblokken vastgezet. Als alle verdiepingen klaar zijn. Dan kan ook het metselwerk beginnen en de isolatie kan worden geplaatst.

Als het huis af is, dan komt de opleveringfase. In deze bouwfase gaat alles afgerond worden en word binnen het huis alles afgewerkt. Denk aan behang, deuren, plinten en een keurige vloerafwerking in alle woningen. Als dit allemaal af is, kan het terrein netjes gemaakt worden met planten en tegels en kan het huis opgeleverd worden aan de nieuwe bewoners