Na het overlijden van een dierbare is het gebruikelijk dat bij het leegruimen van de woonruimte en andere zaken, dat alle of een deel van de bezittingen geërfd worden aan familie. Dit is vaak een lastig proces. In sommige families ontstaan hierdoor ruzies. Je kunt dit voor zijn door een verklaring van erfrecht aan te vragen. Hier onder ga ik in op de waarom vraag en de kosten.

Waarom zo’n verklaring?

Het wordt tegenwoordig steeds ingewikkelder met het regelen van de erfenis. Mensen trouwen meerdere keren en hebben dan soms kinderen uit meerdere huwelijken en dat kan het best lastig maken tijdens het verdelen. Het is daarom ook niet gek dat er steeds vaker ruzies ontstaan. Want wie heeft het recht op de erfenis? En hoort ieder kind bijvoorbeeld even veel recht te hebben op de erfenis? Door het aanvragen van een erfrecht verklaring kan er gekeken worden wie er officieel gezien recht op hebben.

Kosten

Het aanvragen hiervan doe je bij een notaris. Het is voor een notaris lastig om er een bedrag aan te koppelen en daarom vind je alleen de vanaf prijzen. Bij sommige notarissen kun je zo’n verklaring al aanvragen vanaf 120 euro. Deze prijs loopt vaak alleen nog maar op, want het verschilt ook van hoeveel erfgenamen je het wilt aanvragen. Je kunt namelijk als familie dit gezamenlijk aanvragen, dat scheelt soms best veel geld. De prijs varieert ook door dat de notaris niet van tevoren weet hoelang het duurt. De notaris moet namelijk controleren bij onder andere de burgerlijke stand. Je kunt het proces versnellen door zelf al het een en al uit te zoeken en mee te brengen naar het gesprek met jouw notaris.