levensloopbestendige-woning

Er zijn steeds meer ouderen in Nederland. Dat heeft te maken met de vergrijzing die de afgelopen decennia heeft ingezet. Tegelijkertijd wil je als senior vaak zelfstandig blijven wonen. Dit gaat niet altijd even makkelijk. Om in je huis te kunnen blijven wonen moeten er aanpassingen gedaan worden. Daarom is het handig om meteen wanneer je een huis bouwen gaat, te letten op een aantal punten om zo lang mogelijk in je woning te kunnen blijven wonen. Dit voorkomt dat je later moet verhuizen of alsnog dure aanpassingen moet doen. Een huis waar je ook kunt blijven wonen als je wat meer op leeftijd bent noem je een levensloopbestendige woning.

Wat is een levensloopbestendige woning?

Een levensloopbestendige woning is een woning waar je ook kunt blijven wonen als je ouder bent en slecht ter been of te kampen krijgt met ziektes. Dus ook als je fysieke handicaps hebt kan je in deze woning goed zelfstandig blijven wonen. Het kan nuttig zijn om zo’n huis te laten bouwen nog voordat de fysieke ongemakken zich daadwerkelijk voordoen. Dan ben je voorbereid op de toekomst en hoef je je later minder zorgen te maken. Het zou namelijk fijn zijn als je niet op hoge leeftijd alsnog moet verhuizen.

Wat zijn de eisen van een levensloopbestendige woning?

Als iets onder de noemer levensloopbestendige woning valt dan wordt er gelet op een aantal zaken. Zo wordt er gekeken naar de woonomgeving: kun je pinnen en makkelijk boodschappen doen? Is de omgeving veilig? Ook moet het in huis veilig zijn. Zo worden drempels vaak vermeden en wordt de gladde badkamervloer veilig gemaakt door een antislip. Ook is een punt waarop gelet wordt het gebruiksgemak. Denk bijvoorbeeld aan genoeg ruimte voor een scootmobiel. Verder is een punt toegankelijkheid. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het rolstoelvriendelijk zijn van de woning, zowel voor jou als je bezoekers. Denk hierbij aan lage deurklinken en lage of geen drempels.